Controller stopped working

What does it mean when your gamepad stops working in Yuzu Emulator games but you’re able to set the controls in controller config? Hmm… This is a very strange problem. I am using an aftermarket Switch gamepad and it works just fine on other emulators. It used to work with Yuzu up until the time when I downloaded the latest version that came out yesterday. Now, the controls won’t work in games even if I revert back to an earlier build of Yuzu. Any ideas?

I’m not sure if it’ll help but here is the log file:

[13:04:46][liftinstall][INFO] yuzu installer
[13:04:46][liftinstall][INFO] Using pre-existing metadata file: “C:\Users\Hotsuma\AppData\Local\yuzu\metadata.json”
[13:04:46][liftinstall::frontend::rest::server][INFO] Spawning server instance @ V6([::1]:59568)
[13:04:46][liftinstall::frontend::rest::server][INFO] Spawning server instance @ V4(127.0.0.1:59568)
[13:04:46][liftinstall::frontend::ui][INFO] Spawning web view instance
[13:04:46][liftinstall::frontend::js][INFO] Making HTTP request to /api/dark-mode
[13:04:46][liftinstall::frontend::js][INFO] Making HTTP request to /api/installation-status
[13:04:46][liftinstall::frontend::js][INFO] Vue started
[13:04:46][liftinstall::frontend::js][INFO] Making HTTP request to /api/config
[13:04:46][liftinstall::frontend::rest::services::config][INFO] Downloading configuration from “https://raw.githubusercontent.com/yuzu-emu/liftinstall/master/config.windows.v9.toml”…
[13:04:46][liftinstall::frontend::rest::services::config][INFO] Configuration file downloaded successfully.
[13:04:46][liftinstall::frontend::js][INFO] Making HTTP request to /api/check-auth
[13:04:46][liftinstall::frontend::rest::services::authentication][INFO] No passed in credential and no stored credentials to validate
[13:04:46][liftinstall::frontend::js][INFO] Next stop: “/install/regular”
[13:04:46][liftinstall::frontend::js][INFO] Installer kind: regular
[13:04:46][liftinstall::frontend::js][INFO] Making streaming HTTP request to /api/start-install
[13:04:46][liftinstall::installer][INFO] Framework: Installing [“yuzu”] to “C:\Users\Hotsuma\AppData\Local\yuzu”
[13:04:46][liftinstall::installer][INFO] Framework: Uninstalling [] additionally.
[13:04:46][liftinstall::installer][INFO] Dependency tree:
InstallTask
├── Pre EnsureOnlyInstanceTask
├── Pre VerifyInstallDirTask (with clean-install = false)
└── Pre InstallPackageTask (for “yuzu”)
├── Pre DownloadPackageTask (for “yuzu”)
│ └── Pre CheckAuthorizationTask (for “yuzu”)
│ └── Pre ResolvePackageTask (for “yuzu”)
├── Pre UninstallPackageTask (for “yuzu”, optional = true)
│ ├── Pre UninstallShortcutsTask (for “yuzu”, optional = true)
│ └── Post SaveDatabaseTask
├── Pre InstallShortcutsTask (for “yuzu”)
└── Post SaveDatabaseTask
[13:04:47][liftinstall::tasks::resolver][INFO] Selected file: File { name: “yuzu-windows-msvc-20191207-e9e7631cc.tar.xz”, url: “https://github.com/yuzu-emu/yuzu-mainline/releases/download/mainline-0-95/yuzu-windows-msvc-20191207-e9e7631cc.tar.xz”, requires_authorization: false }
[13:04:47][liftinstall::tasks::download_pkg][INFO] “yuzu” is already up to date.
[13:04:47][liftinstall::frontend::js][INFO] Making HTTP request to /api/exit
[13:04:47][liftinstall::installer][INFO] Shutting down installer framework…
[13:04:47][liftinstall::installer][INFO] Launching “C:\Users\Hotsuma\AppData\Local\yuzu\yuzu-windows-msvc/yuzu.exe”

[ 0.748156] Frontend yuzu\main.cpp:GMainWindow:214: yuzu Version: | HEAD-mainline-636-666-ge9e7631cc
[ 0.748179] Frontend yuzu\main.cpp:GMainWindow:216: Host CPU: Intel® Core™2 Quad CPU Q9550 @ 2.83GHz
[ 0.748257] Frontend yuzu\main.cpp:GMainWindow:218: Host OS: Windows 10 (10.0)
[ 0.891466] Config core\settings.cpp:LogSettings:84: yuzu Configuration:
[ 0.891480] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: System_UseDockedMode: true
[ 0.891483] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: System_RngSeed: 0
[ 0.891487] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: System_CurrentUser: 0
[ 0.891488] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: System_LanguageIndex: 1
[ 0.891490] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Core_UseMultiCore: false
[ 0.891508] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Renderer_UseResolutionFactor: 1.0
[ 0.891510] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Renderer_UseFrameLimit: true
[ 0.891511] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Renderer_FrameLimit: 100
[ 0.891513] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Renderer_UseDiskShaderCache: true
[ 0.891514] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Renderer_UseAccurateGpuEmulation: false
[ 0.891516] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Renderer_UseAsynchronousGpuEmulation: true
[ 0.891518] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Audio_OutputEngine: auto
[ 0.891519] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Audio_EnableAudioStretching: false
[ 0.891520] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Audio_OutputDevice: auto
[ 0.891521] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: DataStorage_UseVirtualSd: true
[ 0.891525] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: DataStorage_NandDir: C:\Users\Hotsuma\AppData\Roaming/yuzu/nand/
[ 0.891527] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: DataStorage_SdmcDir: C:\Users\Hotsuma\AppData\Roaming/yuzu/sdmc/
[ 0.891533] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Debugging_UseGdbstub: false
[ 0.891535] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Debugging_GdbstubPort: 24689
[ 0.891536] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Debugging_ProgramArgs:
[ 0.891537] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Services_BCATBackend: boxcat
[ 0.891538] Config core\settings.cpp:LogSetting:80: Services_BCATBoxcatLocal: false

In order for us to provide better support, we need to see the log generated by Citra. This guide will walk you through how you can obtain the log file: How to Upload the Log File.

1 Like

Some games need different input configurations on yuzu. Which ones are you testing?

1 Like

I figured it out. I had to choose Custom Configuration and select my Pro Controller and set it up. Everything’s working great now! Thanks!

1 Like