MH4U seemingly random bluescreen

Issue:
Enter a description of your issue here, in full detail.
This is the third time my pc goes bluescreen while playing MH4U, and it happen at random occasion but only in village
(if it happen only on heavy map, or fighting monster, I would just take that my device is too much of a potato, but every time this happen it’s in the village. Last time it happens in Harth, close the bottom right part of the village)

context:
cheats I used are performance tweaks, I agree that I might need to update my driver, I just want to report this in case someone else experienced the same thing.
I’ll try to do more test

System Information

  • Operating System: Windows 10 Version 22H2 (Build 19045.3448)
  • CPU: Intel(R) Core™ i5-5300U CPU @ 2.30GHz | AVX2 | FMA
  • GPU: Intel(R) HD Graphics 5500
  • Citra Version (found in title bar): Nightly 2010
  • Game: Monster Hunter 4 Ultimate
  • Screenshot of Issue (include the full Citra window including titlebar):
    can’t screenshot the game because of obvious reason

Diagnostic Log
Upload your log file as an attachment by dragging & dropping.
citra_log.txt (55.7 KB)

In order to save a copy of the log, follow this guide:
https://community.citra-emu.org/t/how-to-upload-the-log-file/296

System Information for Support

Client Version                               Nightly 2010  HEAD-3d55270
Operating System                             Windows 10 Version 22H2 (Build 19045.3448)
CPU                                          Intel(R) Core(TM) i5-5300U CPU @ 2.30GHz | AVX2 | FMA
Graphics API                                 OpenGL 4.3.0
Graphics Renderer                            Intel(R) HD Graphics 5500
GPU Driver Version                           20.19.15.4568
CPU JIT                                      [x]
Hardware Shader                              [x]
Hardware Shader, Accurate Multiplication     [x]
Shader JIT                                   [x]
System Region                                2
Shader Disk Cache                            [x]

Here’s some issues I found with your log that might help.

  • You are running out of date drivers for your GPU. You need to install the most recent driver for your graphics card from Intel’s website. https://downloadcenter.intel.com/product/80939/Graphics-Drivers
  • The CPU Clock percentage is not 100%. You may experience unexpected game speed.
  • You have cheats enabled. This might cause weird behaviour or crashes. Please disable them and retest if your game is experiencing bugs or crashes.

update: I just checked my drivers in intel’s website’s scanner thingy, it said all my driver are up to date except for bluetooth and wi-fi

Latest drivers for HD 5500 ends in 5171 while yours only 4568. Grab the latest here: https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/85213/intel-core-i55300u-processor-3m-cache-up-to-2-90-ghz/downloads.html

You might need to install manually through zip: https://downloadmirror.intel.com/30196/a08/win64_15.40.5171.zip and follow this guide: https://www.howtogeek.com/343287/how-to-fix-the-driver-being-installed-is-not-validated-for-this-computer-on-intel-computers/

Core_CPUClockPercentage: 80

You should set this back to 100%, otherwise emulation will be unstable.

1 Like

Got it, I’ll try.
Sadly it will be difficult to discern whether it works or not.
I’ll just try it and comeback after a week if the bluescreen stop occurring

Update: it works, I haven’t experienced any bluescreen so far. Thankyou for your help

1 Like