Pokemon Alpha Sapphire screen turns black then does not respond

Whenever I launch Pokemon Alpha Sapphire, I can get it to work perfectly fine on the language select screen but the moment I select a language my screen will flicker black then stays that way. Eventually it just turns white.

System Information

  • Operating System: Windows 11 Home

  • CPU: Intel(R) Core™ i5-10210U CPU @ 1.60GHz 2.11 GHz

  • GPU: Intel(R) UHD Graphics

  • Citra Version (found in title bar): Citra Nightly 1794

  • Game: Pokemon Alpha Sapphire

  • Screenshot of Issue (include the full Citra window including titlebar):


Diagnostic Log
citra_log.txt (77.7 KB)

System Information for Support

Client Version                               Nightly 1794   HEAD-e24e2a8
Operating System                             Windows 10 Version 2009
CPU                                          Intel(R) Core(TM) i5-10210U CPU @ 1.60GHz | AVX2 | FMA
Graphics API                                 OpenGL 4.3.0
Graphics Renderer                            Intel(R) UHD Graphics
GPU Driver Version                           26.20.100.7985
CPU JIT                                      [x]
Hardware Renderer                            [x]
Hardware Shader                              [x]
Hardware Shader, Accurate Multiplication     [ ]
Shader JIT                                   [ ]
System Region                                -1
Shader Disk Cache                            [x]

Here’s some issues I found with your log that might help.

  • You are running out of date drivers for your GPU. You need to install the most recent driver for your graphics card from Intel’s website. Support for Intel® Graphics
  • Enabling Accurate Multiplication is recomended in certain games. If you are experiencing graphical glitches, try enabling this option.

This driver it out of date. To update, download and install gfx_win_101.3430_101.2111.exe from Intel® Graphics – Windows* DCH Drivers
Mirror download: https://downloadmirror.intel.com/746999/gfx_win_101.3430_101.2111.exe

If you encounter any issues during the installation, let me know.

Additionally, you should re-enable Shader JIT in Emulation>Configuration>Graphics>Advanced Tab.

That fixed it, thanks heaps!

1 Like